fbpx

Tracking eenvoudig gemaakt met Google Tag Manager (GTM): Een gids voor ondernemers

Adsposure Online Marketing > Blog > Blog > Tracking eenvoudig gemaakt met Google Tag Manager (GTM): Een gids voor ondernemers

Als ondernemer wil je graag inzicht hebben in hoe je website presteert, welke marketingactiviteiten succesvol zijn en hoe bezoekers zich gedragen op je site. Het implementeren van trackingcodes kan echter een technische uitdaging zijn, vooral als je weinig ervaring hebt met programmeren. Gelukkig is er een oplossing: Google Tag Manager (GTM). In deze blog ontdek je hoe je GTM kunt gebruiken om tracking op je website in te stellen. Ook maak je kennis met een aantal toepassingen en voordelen van het gebruiken van GTM. Tenslotte lees je waarom het uitbesteden van de implementatie een slimme keuze kan zijn.

Wat is Google Tag Manager (GTM)?

Google Tag Manager is een krachtige tool waarmee je trackingcodes kunt implementeren en beheren zonder dat je hiervoor directe toegang tot de broncode van je website nodig hebt. In plaats daarvan kun je GTM-tags toevoegen aan je website, die vervolgens de benodigde trackingcodes dynamisch injecteren. Dit maakt het eenvoudiger om tracking op je website bij te houden, zonder afhankelijk te zijn van webontwikkelaars.

Voordelen van het gebruik van Google Tag Manager:

  1. Eenvoudige installatie: Het instellen van GTM vereist minimale technische kennis en kan worden gedaan door niet-technische gebruikers. Het enige wat je nodig hebt, is een GTM-account en een containercode die je aan je website moet toevoegen. Hierdoor kun je snel aan de slag met het instellen van trackingcodes.
  2. Flexibiliteit en controle: GTM biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee je tags kunt beheren, bijwerken en aanpassen zonder dat je afhankelijk bent van ontwikkelaars. Je kunt tags toevoegen of verwijderen, trackingregels instellen en de volgorde van tags bepalen, allemaal binnen GTM. Dit geeft je de vrijheid en controle om tracking op maat van je specifieke behoeften in te stellen.screenshot google tag manager adsposure
  3. Snellere implementatie: Met GTM kun je snel nieuwe trackingcodes toevoegen zonder dat je telkens een nieuwe code aan de achterkant van je website hoeft toe te voegen. Je wilt bijvoorbeeld meten wanneer een offerte aanvraag is gedaan. Dat kan heel gemakkelijk worden ingesteld met GTM. Dit bespaart tijd, voorkomt fouten en vereenvoudigt het proces van het testen en implementeren van verschillende trackingtools en -technieken.
  4. Geavanceerde trackingmogelijkheden: GTM ondersteunt een breed scala aan trackingtools en -technieken, zoals Google Analytics (GA4) en de Facebook Pixel. Met templates heb je nog meer mogelijkheden.

Toepassingen GTM

  1. Data meten naar Google Analytics 4 (GA4): Met GTM kun je eenvoudig gegevens van je website doorsturen naar Google Analytics 4. Door de GA4-tag in GTM te implementeren, kun je het gedrag van je websitebezoekers, het verkeer, conversies en andere waardevolle statistieken volgen. GTM zorgt voor een soepele integratie tussen je website en GA4, waardoor je allerlei inzichten kunt krijgen om je marketingstrategie te optimaliseren.
  2. Instellen van conversies met Google Conversion Tags voor Google Ads: GTM maakt het gemakkelijk om conversies bij te houden voor je Google Ads-campagnes. Door de Google Ads Conversion Tracking-tag in GTM te implementeren, kun je belangrijke acties op je website, zoals aankopen, leads of nieuwsbriefinschrijvingen, als conversies bijhouden. Dit stelt je in staat om de effectiviteit van je advertenties te meten, biedingen te optimaliseren en de ROI van je advertentiebudget te verbeteren.
  3. Integratie van de Facebook Pixel: Voor ondernemers die Facebook-advertenties gebruiken, is de integratie van de Facebook Pixel een handige toepassing van GTM. Door de Facebook Pixel-tag in GTM te implementeren, kun je gebeurtenissen zoals paginaweergaven, aankopen, leads en andere interacties op je website bijhouden. Hiermee kun je gerichte advertentiecampagnes maken, remarketing uitvoeren en de effectiviteit van je Facebook-marketinginspanningen meten.

Uitbesteden van GTM-implementatie

Hoewel GTM een gebruiksvriendelijke tool is, kan het nog steeds overweldigend zijn als je weinig technische kennis hebt of als je de voorkeur geeft aan het uitbesteden van technische taken. Hier zijn een paar redenen waarom het slim kan zijn om de GTM-implementatie uit te besteden:

  • Expertise: Een tracking-expert heeft diepgaande kennis van GTM en kan je helpen bij het opzetten en beheren van complexe trackingconfiguraties. Ze hebben uitgebreide praktijkkennis en kunnen je adviseren over welke tags je moet gebruiken en hoe je ze optimaal kunt configureren.
  • Tijdbesparing: Het uitbesteden van GTM-implementatie geeft je de mogelijkheid om je te concentreren op je kernactiviteiten als ondernemer. Je hoeft je geen zorgen te maken over het leren van nieuwe technische vaardigheden of het oplossen van problemen met trackingconfiguraties.
  • Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid: Een ervaren professional zorgt ervoor dat je trackingcodes meteen goed worden geïmplementeerd en dat je betrouwbare gegevens ontvangt. Dit minimaliseert fouten en zorgt ervoor dat je op de juiste manier inzichten kunt verzamelen en beslissingen kunt nemen, op basis van nauwkeurige gegevens.

Kun je wel wat hulp gebruiken met het goed instellen van de tracking op je website? Neem dan contact met mij op.

Conclusie

Google Tag Manager biedt ondernemers een eenvoudige en flexibele oplossing voor het implementeren van trackingcodes op hun websites. Met GTM kun je zonder technische kennis trackingtools integreren, je websiteprestaties meten en waardevolle inzichten verkrijgen. Als de technische aspecten van GTM je overweldigen, is het verstandig om de implementatie uit te besteden aan een tracking-expert. Dit garandeert nauwkeurige en betrouwbare gegevens, bespaart je tijd en stelt je in staat om je te concentreren op je kernactiviteiten als ondernemer.